Orzechy – ich pozytywny wpływ dla naszego zdrowia.
Orzechy i suszone owoce są nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale także mają wiele zalet zdrowotnych. Prawdą jest, że wiele osób nieufnie podchodzi do nich ze względu na zawartość tłuszczu i wysoką gęstość energetyczną, ale prawda jest taka, że korzyści, jakie zapewniają, znacznie przewyższają ich ewentualne wady. Przyjrzymy się, które orzechy są najlepsze dla naszego zdrowia i jakie korzyści przynosi każdy z nich.
Orzechy włoskie.
Orzechy włoskie są uważane za super żywność, głównie ze względu na zawartość kwasów Omega 3. Główne korzyści zdrowotne:
- obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartości kwasów omega 3;
- chronią serce;
- ze względu na zawartość błonnika poprawiają pracę jelit;
- łagodzą objawy depresji.
Możesz wprowadzić rutynę spożywania garści orzechów włoskich dziennie, a zauważysz ich wpływ na swoje zdrowie.
Migdały.
Migdały zawierają przeciwutleniacze i są bogate w witaminę E, co stanowi jedną z korzyści płynących z ich spożywania:
- poprawiają wygląd i zdrowie skóry;
- ze względu na swoje funkcje probiotyczne są dobre dla jelit;
- ich spożywanie obniża poziom lipidów we krwi, co jest korzystne dla krążenia;
- mają działanie sycące;
- z powodu wysokiej zawartości witaminy E są one korzystne dla zdrowia psychicznego.
Pistacje.
Pistacje są orzechami o wysokiej zawartości składników odżywczych i witaminy B6:
- zaspokaja głód, nie pozwalając nam na spożywanie innych pokarmów;
- zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym;
- są dobre dla wzroku dzięki zawartości przeciwutleniaczy;
- usprawnienie układu nerwowego;
- są wzmocnieniem dla mięśni;
- mają wysoką zawartość błonnika.
Orzechy laskowe.
Orzechy laskowe są bogate w przeciwutleniacze i foliany, a korzyści z ich stosowania to:
- pomagają regulować poziom cholesterolu;
- pomagają one zapobiegać chorobie Alzheimera i opóźniać jej wystąpienie;
- są one szczególnie zalecane dla kobiet w ciąży;
- pomagają również w leczeniu cukrzycy typu 2.
Kasztany.
Kasztany są orzechami o najmniejszej zawartości tłuszczu i dobrym źródłem witaminy C, co sprawia, że są dobre dla organizmu:
- usprawniają układ nerwowy;
- zmniejszają stres;
- ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają w zaparciach.
Orzechy nerkowca.
Są one bogate w białko, magnez i minerały, takie jak żelazo i cynk, dzięki czemu spożywanie tych orzechów przynosi korzyści zdrowotne:
- zapobiegają anemii;
- dzięki zawartości magnezu poprawiają pamięć;
- z tego samego powodu zapobiegają utracie pamięci związanej z wiekiem;
- pomagają one zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.
Orzeszki ziemne.
Orzeszki ziemne to orzechy bogate w kwas foliowy, witaminy E i B3, o wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych. Korzyści wynikające z ich spożywania:
- regulacja poziomu cholesterolu;
- ochrona serca;
- pozytywny wpływ na wygląd skóry;
- zalecane dla kobiet w ciąży;
- mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom.
Jak widać, ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do naszej diety, zawsze z umiarem. Najlepiej spożywać je na surowo, lub prażone na sucho. Należy unikać tych gotowanych lub przetworzonych, ponieważ z pewnością zawierają niezdrowe tłuszcze.