Orzechy – ich pozytywny wpływ dla naszego zdrowia.

Orzechy i suszone owoce są nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale także mają wiele zalet zdrowotnych. Prawdą jest, że wiele osób nieufnie podchodzi do nich ze względu na zawartość tłuszczu i wysoką gęstość energetyczną, ale prawda jest taka, że korzyści, jakie zapewniają, znacznie przewyższają ich ewentualne wady. Przyjrzymy się, które orzechy są najlepsze dla naszego zdrowia i jakie korzyści przynosi każdy z nich.

Orzechy włoskie.

Orzechy włoskie są uważane za super żywność, głównie ze względu na zawartość kwasów Omega 3. Główne korzyści zdrowotne:

  • obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartości kwasów omega 3;
  • chronią serce;
  • ze względu na zawartość błonnika poprawiają pracę jelit;
  • łagodzą objawy depresji.

Możesz wprowadzić rutynę spożywania garści orzechów włoskich dziennie, a zauważysz ich wpływ na swoje zdrowie.

Migdały.

Migdały zawierają przeciwutleniacze i są bogate w witaminę E, co stanowi jedną z korzyści płynących z ich spożywania:

  • poprawiają wygląd i zdrowie skóry;
  • ze względu na swoje funkcje probiotyczne są dobre dla jelit;
  • ich spożywanie obniża poziom lipidów we krwi, co jest korzystne dla krążenia;
  • mają działanie sycące;
  • z powodu wysokiej zawartości witaminy E są one korzystne dla zdrowia psychicznego.

Pistacje.

Pistacje są orzechami o wysokiej zawartości składników odżywczych i witaminy B6:

  • zaspokaja głód, nie pozwalając nam na spożywanie innych pokarmów;
  • zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym;
  • są dobre dla wzroku dzięki zawartości przeciwutleniaczy;
  • usprawnienie układu nerwowego;
  • są wzmocnieniem dla mięśni;
  • mają wysoką zawartość błonnika.

Orzechy laskowe.

Orzechy laskowe są bogate w przeciwutleniacze i foliany, a korzyści z ich stosowania to:

  • pomagają regulować poziom cholesterolu;
  • pomagają one zapobiegać chorobie Alzheimera i opóźniać jej wystąpienie;
  • są one szczególnie zalecane dla kobiet w ciąży;
  • pomagają również w leczeniu cukrzycy typu 2.

Kasztany.

Kasztany są orzechami o najmniejszej zawartości tłuszczu i dobrym źródłem witaminy C, co sprawia, że są dobre dla organizmu:

  • usprawniają układ nerwowy;
  • zmniejszają stres;
  • ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają w zaparciach.

Orzechy nerkowca.

Są one bogate w białko, magnez i minerały, takie jak żelazo i cynk, dzięki czemu spożywanie tych orzechów przynosi korzyści zdrowotne:

  • zapobiegają anemii;
  • dzięki zawartości magnezu poprawiają pamięć;
  • z tego samego powodu zapobiegają utracie pamięci związanej z wiekiem;
  • pomagają one zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.

Orzeszki ziemne.

Orzeszki ziemne to orzechy bogate w kwas foliowy, witaminy E i B3, o wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych. Korzyści wynikające z ich spożywania:

  • regulacja poziomu cholesterolu;
  • ochrona serca;
  • pozytywny wpływ na wygląd skóry;
  • zalecane dla kobiet w ciąży;
  • mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom.

Jak widać, ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do naszej diety, zawsze z umiarem. Najlepiej spożywać je na surowo, lub prażone na sucho. Należy unikać tych gotowanych lub przetworzonych, ponieważ z pewnością zawierają niezdrowe tłuszcze.